Verhaal Tomal

Tomal is een vrolijke beweeglijke puber vol kattenkwaad, hij heeft ADHD en is ook echt Alle Dagen Heel Druk.  Hij houdt iedereen graag voor de gek en loopt makkelijk weg voor zijn verantwoordelijkheden.  Zijn stoere voorkomen en zijn snelle babbel brengen hem nog wel eens in de problemen, want naast ADHD heeft hij ook een lichte verstandelijke beperking.

Op school werd hij gepest vanwege zijn bijzondere manier van praten en de leerkrachten wisten zich geen raad met zijn gedrag en deden geen moeite om hem te begrijpen.  Het liefst zat hij als kleine jongen van zes hoog in een boom, hij kon zo zijn klasgenoten goed in de gaten houden en hij was veilig voor pesterijen. Maar op een dag viel hij uit de boom en brak zijn been.  Vanwege armoede en slechte medische verzorging heelde zijn been slecht en besloten zijn ouders om hem voortaan thuis te houden. Tomal hielp zijn moeder in de huishouding en moest zijn vader in de winkel helpen. Maar naarmate hij ouder werd liep hij vaker weg van huis en was dan op straat te vinden bij alcohol en drugs dealers. Zijn ouders maakte zich ernstig zorgen en sloten hem soms dagen op.

In 2015 hoorde zijn ouders via aangetrouwde familie dat er op 60 kilometer van hun huis een plek was waar jongens zoals Tomal een vak konden leren en begeleidt werden in hun sociale ontwikkeling. Zijn ouders bedachten zich geen moment en brachten hun zoon naar de beschermde werkplek. Tomal vocht zichzelf een plekje in de groep, zijn makkelijke babbel hielp hem om snel vrienden te maken.

Met veel plezier werkt Tomal nu op de zorgboerderij en in de houtgroep en onlangs kreeg Tomal zijn diploma sociale vaardigheden en een diploma voor het maken van een ingewikkelde houtverbinding.

Lees ook het verhaal van Mishu

Helpt u Tomal zijn diploma assistent timmerman te behalen? Met 27 euro per maand helpt u hem aan een betere toekomst.

Doneer nu