Verhaal Sumi

De moeder van Sumi had een zware bevalling, ze was ondervoed en zonder enige medische ondersteuning bracht zij haar dochter op de wereld. Het viel haar meteen op dat ze niet huilde na haar geboorte.

Maar als dag arbeider, zonder man en nog enkele andere monden te voeden was zij niet in staat om naar een dokter te gaan. Haar dochter groeide goed, maar was duidelijk anders dan andere kinderen. Ondanks het feit dat onderwijs voor meisjes gratis is, kon Sumi niet naar school. Haar moeder kon het schoolkostuum en de boeken niet betalen. Zo zwierf Sumi door de straten van Daulatpur. De Niketan medewerkers kwamen Sumi tegen en namen haar op in het programma. Sindsdien ontwikkelde ze zich rap. Zo leerde ze praten, spelen, lezen en een beetje schrijven. Met een disability scholarship van de regering ging ze naar de lagere school in het dorp. We hielpen de moeder om de juiste wegen te bewandelen om te krijgen waar ze recht op had.

Het ging een tijd lang goed met Sumi, maar toen trouwde haar zus en kwam de Covid pandemie. De echtgenoot van haar zus trok bij het gezin in en al snel kregen zij een zoon.  Er was onvoldoende geld om alle monden te voeden en Sumi werd de zondebok. Ze kreeg de restjes te eten, moest al het huishoudelijk werk doen en er werd haar geestelijk en lichamelijk geweld aan gedaan. Sumi zag het leven niet meer zitten en wilde er een eind aan maken.

Huilend belde ze een medewerker van Niketan. Dit telefoontje veranderde opnieuw haar leven. Sumi volgde de training ‘seksuele voorlichting’ en daarna de training ‘leiderschap’. In deze trainingen leerde Sumi van zichzelf te houden en voor zichzelf op te komen.  Ze hield deze kennis niet voor zichzelf, maar gaf het door aan haar buren. Ze hielp buurvrouwen bij conflicten en onrecht en werd zo een waardevol lid van de gemeenschap. Echter het gevecht met haar eigen familie leek ze niet te winnen, hoe steviger Sumi in haar schoenen stond, hoe meer ze het slachtoffer werd van huiselijk geweld.

Maar Sumi gaf niet op. Ze vertelde over het misbruik en vroeg haar buurvrouwen om hulp. Zij houden nu een oogje in het zeil en spreken de familie aan op hun gedrag. De sociale controle en het respect wat Sumi uit de gemeenschap krijgt heeft er uiteindelijk toe geleidt dat Sumi het leven weer ziet zitten en dat ze durft te dromen over een toekomst.

Lees ook het verhaal van Nodi.

Helpt u Sumi haar dromen te verwezenlijken?

Doneer nu