Verhaal Mishu

Mishu is een puber van 20 jaar met een bewogen leven achter de rug. Hij heeft een verstandelijke handicap en woont sinds 2009 op de zorgboerderij Afroza’s place. Zijn moeder werkt zes dagen per week en kan dus niet voor hem zorgen.

Mishu is haar zoon uit een eerder huwelijk, haar toenmalige man liep weg toen bleek dat Mishu gehandicapt was. Jaren later hertrouwde ze, maar ook haar nieuwe man wilde niet voor Mishu zorgen. Haar nieuwe schoonfamilie negeerde Mishu en hij werd met de dag eenzamer. Moeder was teneinde raad en smeekte Niketan om haar zoon op te nemen in de woon-werk voorziening. Op de zorgboerderij leert Mishu om op een verantwoorde manier met vee om te gaan en groenten, fruit en bloemen te verbouwen. Elke ochtend na het ontbijt wordt de werkdag doorgesproken. Met hulp van een pictogrammen systeem wordt Mishu zijn werkdag inzichtelijk gemaakt en voert hij met een klein beetje aansturing zijn activiteiten zelfstandig uit.

Zo begint hij de ochtend met het verzamelen van de was. Daarna brengt hij zijn huisgenoot Shusal, die ernstig meervoudig gehandicapt is, naar de fysiotherapeut in het dagcentrum. Vervolgens voert hij de dieren en werkt hij op het land of de boerderij. Zo snijd hij tarwe afval klein als voer voor de koeien, zeeft hij het mosterdzaad, snijdt hij gras voor de koeien en schapen, haalt hij het onkruid weg op het groente veld, helpt hij bij het oogsten van de rijst enzovoort.

Twee keer in de week krijgt hij les. De lessen gaan over het verzorgen van de dieren, over persoonlijke hygiƫne en over sociale vaardigheden in een werkomgeving. Mishu is leergierig, hij geniet elke dag van zijn werk.

 

Lees ook het verhaal van Binoy.

Helpt u Mishu zijn dromen te verwezenlijken? Met 27 euro per maand kunnen wij hem een beschermde werkplek bieden.

Doneer nu