Verhaal Helena

Helena is een meisje van 4 jaar en heeft een spastische verlamming met een lichte cognitieve achterstand.  Ze kan nog niet praten, maar weet via mimiek en lichaamstaal goed te communiceren.

De ouders reageerden geschokt toen hun kleine prinses na een zware bevalling gehandicapt bleek te zijn. Bezorgd om haar toekomst gingen ze toen Helena één jaar oud was op zoek naar hulp. De oma van Helena hoorde via via over het vroeghulp programma van Niketan en besloot de grote reis naar het centrum te maken. Daar werd Helena door een team onderzocht. Helena had geen hoofdbalans en kon dus ook nog niet zelfstandig zitten, verder was ze nog niet in staat om naar dingen te grijpen of iets vast te pakken. Het advies aan oma was om met haar kleindochter naar het centrum te komen. Oma volgde het advies op en Helena maakte al snel goede vorderingen. Door fysiotherapie verbeterde haar hoofdbalans en leerde ze zelfstandig zitten.

De wereld was interessant en Helena begon al zittend zich voort te bewegen, voor kruipen had ze geen tijd en zo zette ze weldra haar eerste onzekere stapjes aan de hand van haar oma. Toen ze op haar derde volledig zelfstandig kon lopen vierde oma dat groots op het centrum. Op naar een volgende mijlpaal het zelfstandig leren eten. Het team van medewerkers ging haar uitdagen met moeilijker speelgoed, zo verbeterde haar fijne motoriek en zo leerde ze voor haar 4de jaar ook nog eens zelfstandig te eten. Niet alleen oma is zo trots als een pauw op haar prachtige kleindochter, ook het team kijkt met veel trots naar de kleine Helena en haar wilskracht.

Lees ook het verhaal van Shaon.

Helpt u Helena nar school? Met 73 euro per maand kan zij zich ook in de toekomst blijven ontwikkelen.

Doneer nu