Verhaal Fatema

Fatema is 14 jaar en gaat met veel plezier naar het voortgezet onderwijs. Op school heeft ze vriendinnen en wordt ze niet uitgejouwd. Thuis is het op het moment niet fijn.

Bij de ernstige overstromingen in 2014 verloren ze hun huis, door hevige erosie verdween het land onder hun voeten en nam de kolkende rivier hun huis en volkstuin mee. Sindsdien wonen ze met zijn vijven bij hun oom in. Met haar neven en oom om zich heen voelt Fatema zich niet op haar gemak. In de pubertijd zijn haar borsten gaan groeien en het lijkt of iedereen dat ziet. Ze verstopt haar borsten zoals haar zus en vriendinnen dat doen onder een sjaal. Ze verteld hoe een enorme paniek ze ervoer toen ze ineens begon te bloeden.

“Ik had geen idee wat er gebeurde en durfde het tegen niemand te zeggen. Als iedereen sliep ging ik snel naar de wc om mijn kleren uit te wassen. Ik ben bang in het donker, maar nog banger om tegen mijn moeder te zeggen dat ik bloed. Ik durfde het ook niet met mijn zus te delen, die ziet me alleen staan als me iets te verwijten valt”.

Sinds een paar maanden ga ik met een paar (gehandicapte) vriendinnen van mijn school naar lessen seksuele voorlichting. De eerste lessen waren reuze spannend, verlegen leerde ik mijn lichaamsdelen benoemen. Nu weet ik waarom ik elke maand bloedt, hoe het heet en waarom alleen meisjes het krijgen. Mijn moeder en zus zien me nu elke week wel even staan, dan horen ze mij uit wat ik allemaal geleerd heb in die bijzondere lessen.

Op 23 september 2021 is Fatema is overleden. Ze was slechts 17 jaar en had in september de ‘right to decide’ training afgerond. Ze haalde haar laatste certificaat ‘omgaan met geld’ en zat vol dromen over een toekomst als kleine zelfstandige.

Lees hier meer over de seksuele voorlichtingslessen of lees ook Beauty haar verhaal.

Uw donatie van 35 euro per maand helpt Fatema aan een betere toekomst.

Doneer nu