Verhaal Lipi

Met veel moeite vertelt Lipi haar verhaal. Spreken is moeilijk voor haar vanwege haar oncontroleerbare spieren. Maar ze is een doorzetter en geeft niet op.

Lipi is 12 jaar oud. Ze werd gezond geboren als het tweede kind in haar familie. Een paar dagen na de geboorte kreeg ze meningitis. Door gebrek aan medische ontwikkelde zij een spierverlamming. Ze is volledig zelfstandig, al kost het haar veel energie om haar ledematen onder controle te krijgen. Dankzij de steun van haar ouders groeide ze op als een gelukkig jong meisje die uitdagingen niet uit de weg gaat. Toen haar leeftijdsgenoten naar school gingen, vertelde ze haar ouders dat ze ook graag naar school wilde. Haar ouders aarzelde geen moment, trokken haar mooiste jurk aan en meldde zich op school. Maar de leerkrachten toonden weinig enthousiasme.

De ouders accepteerde geen nee als antwoord en eiste dat hun dochter werd aangenomen op school. Maar na twee dagen werd ze alsnog weggestuurd. “De andere kinderen waren bang voor me”. Twee jaar lang ging ze niet naar school. Toen ze in aanraking kwam met de medewerkers van de Niketan projecten informeerde haar ouders hun over Lipi’s school verleden. Aangezien de Bengaalse overheid alle basisscholen heeft verplicht om kinderen toe te laten met een handicap, konden en mochten ze haar niet uitsluiten. De leerkrachten informeerden de Niketan medewerkers dat ze niet weten hoe om te gaan met mensen met een handicap en hoe ze moeten omgaan met het pestgedrag van andere kinderen. Na overleg met de directeur, leerkrachten en kinderen heeft Niketan de school kunnen helpen Lipi beter op te vangen. Voorbeelden van beroemde mensen met een handicap werden aangehaald en Lipi’s gevoelens en rechten werden besproken.

Dankzij wekelijkse follow-up in de klas werd ze gewoon één van de leerlingen. Ze heeft net als alle andere kinderen vrienden en is geslaagd voor haar jaarlijkse examen. Ze is uiteindelijk geaccepteerd.

 

Lees ook het verhaal van Rahul.

Helpt u Lipi? Met 1,75 euro per maand begeleiden we haar leerkrachten en mede leerlingen.

Doneer nu