NieuwsHet recht op seksuele voorlichting

Een meisje van 14 jaar zit tegenover mij, geagiteerd verteld ze met een grote lach op haar gezicht in steeds groter wordende gebaren haar verhaal. De voorlichtingspoppen gebruikt ze om haar verhaal kracht bij te zetten. Twee keer is ze betast en verkracht door een buurjongen. Ze heeft het proberen te vertellen aan haar moeder, maar die wilde niet luisteren. Ze denkt dat ze zwanger is geraakt en is opgelucht dat ze haar verhaal eindelijk met iemand kan delen.

Niketan helpt jongeren ongeacht zijn of haar beperkingen levensvaardigheden te ontwikkelen. Naast de training sociale vaardigheden en werkhouding, is Niketan in februari gestart met de training reproductieve gezondheid.  Mensen met een verstandelijke beperking worden door velen in de samenleving gezien als eeuwige kinderen. Het ontnemen van hun recht op onderwijs en het ontkennen van hun seksualiteit en behoeftes veroorzaakt ‘abnormaal’ en frustrerend gedrag. Ook zijn ze vaker slachtoffer van seksueel misbruik en verkrachtingen (in de familie). De Reproductieve gezondheid training ‘It’s my body’ omvat kennis van het eigen lichaam, verzorging, relatie en vriendschap, enz. Het afgelopen jaar zijn de trainers opgeleid, de psychologische, sociale en culturele barrières en de ontkenning van de rechten, privileges, vrijheden in verband met seksualiteit bij mensen met complexe handicap zijn uitvoerig behandeld.  De opleiding werd verzorgd door een lokale trainer van Rutgers WPF.

De training aan de jongeren (30) is als pilot gestart. De module bestaat uit een intake, lesboek, een poppenfamilie, posters van de lichamelijke ontwikkeling, pictogrammen boekje en voorleesboekjes.  Onlangs noemde Minister Ploumen dit trainingsprogramma van Niketan in een kamerbrief over Nederlandse aandacht voor mensen met een beperking in programma’s voor SRGR.

Lees meer over ons werk voor jongeren met een verstandelijke beperking.

Nieuws

3 december 2020 Runa boekje overhandigt op Wereld Gehandicapten dag.

De Wereld Gehandicapten dag wordt jaarlijks gevierd op 3 december. Om de volledige en gelijke deelname van personen…

Lees verder

11 november 2020 Niketan winnaar van het beste idee voor alternatieve opvang

Wie heeft het beste idee voor alternatieve opvang van kinderen? Vrijdag 30 oktober streden acht organisaties in de…

Lees verder