Nieuws Covid19 – alternatieve zorg

In Nederland zitten we midden in de tweede golf van de Covid19 pandemie. Waar we hier steeds meer oproepen tot testen bij milde klachten, wordt het testen in Bangladesh voor veel mensen onmogelijk gemaakt. Er zijn nauwelijks teststraten en de test is simpelweg te duur voor het grootste deel van de bevolking. Nu de moesson het land langzaam verlaat en onze gezinnen weer voorzichtig kunnen gaan zaaien, nadert het seizoen van de Dengue mug die elk jaar meer slachtoffers maakt. De symptomen van Dengue lijken sterk op die van Covid19. De gezondheidszorg in Bangladesh is onvoldoende ingericht op een extra stroom zieke mensen.

In de afgelopen maanden verloren veel ouders hun baan, velen hebben nog geen zicht op hervatting van hun werkzaamheden. Ook is er nog geen zicht op wanneer de scholen weer open mogen. Het gebrek aan geld en onderwijs heeft er toe geleid dat sommige ouders uit wanhoop en onvermogen hun dochters vroeger hebben uitgehuwelijkt dan gepland. Enkele uitgehuwelijkte meisjes uit ons project zijn zelfs al zwanger geraakt. Het was voor ons reden genoeg om de trainingen ‘The Right to Decide’ direct na de ernstige overstromingen weer op te pakken om zo de meisjes te helpen zich staande te houden in deze moeilijke periode.

Alternatief programma

Omdat ook onze scholen voorlopig gesloten moeten blijven,  staan we de ouders en kinderen bij in hun gemeenschap. Alle zorg en onderwijs trajecten worden nu gegeven in 57 veranda schooltjes. Niketan had altijd al 15 veranda schooltjes in afgelegen dorpen, nu zijn er in korte tijd 42 schooltjes bijgekomen. De schooltjes zijn bij mensen thuis op de veranda en bieden onderwijs aan 3 of 4 kinderen.  De begeleiders bezoeken wekelijks meerdere veranda schooltje en geven op maat les. Het is niet de kwaliteit die we normaliter bieden, maar het in contact blijven met de ouders en de kinderen en het voorkomen van stagnatie in de ontwikkeling heeft momenteel onze prioriteit.

Covid19

Naast de begeleiding in de veranda schooltjes blijven we de komende maanden ook telefonisch begeleiding bieden. Om kinderen vaker les momenten te bieden hebben we in Bangladesh een oproep geplaatst voor het doneren van laptops. Hiermee kunnen we onze vrijwilligers op pad sturen die vooraf opgenomen lessen van leerkrachten aan de kinderen kunnen laten zien.

Financiële steun

Met de financiële steun van de afgelopen drie maanden hebben veel ouders hun leven weer een beetje op de rit gekregen. Hoewel veel gezinnen het geld hard nodig hadden voor het kopen van voeding, is er ook flink geïnvesteerd in geiten en kalfjes en het bewerken van het land. Er zijn echter ouders die werkelijk alles zijn kwijt geraakt door de corona crisis en de overstromingen. Om hun weer op weg te helpen, zullen we de komende maanden extra financiële steun geven voor de aanschaf van naaimachines, zaden en riksja’s.

We zijn onze donateurs in Nederland en Bangladesh heel erg dankbaar voor hun steun. Dank zij u konden we de gezinnen de afgelopen zes maanden bijstaan met voedselhulp, financiële middelen en inkomst genererende activiteiten. Speciale dank gaat uit naar de Banyan Trust en de Wilde Ganzen voor het verdubbelen van het actiegeld.

Lees ook andere berichten over onze hulp in de COVID19 pandemie.

Nieuws

4 juni 2024 Jaarverslag 2023

Met heel veel plezier delen we u hierbij de link naar ons jaarverslag. 2023 was het jaar…

Lees verder

18 juni 2024 Ben jij gelukkig?

Geluk is voor iedereen anders, maar het gevoel ontstaat van binnenuit. Vele factoren beïnvloeden je gevoel van geluk.

Lees verder