Verhaal Shopna

Shopna is een jonge vrouw van 25 jaar. Ze werd geboren met slechts 1 arm. Haar ouders hadden het daar moeilijk mee maar wilde hun dochter net als hun andere kinderen alle kansen geven.

Na het volgen van het gratis basisonderwijs wilde ze graag verder studeren, maar haar ouders konden dat zich niet veroorloven, hoe graag ze ook wilden. Via via hoorden zij van de organisatie DRRA die kinderen met een handicap hielp. Shopna kreeg een beurs en vervolgde haar onderwijs. Ze werd lid van de Niketan zelfhulpgroep en leerde beter voor zich zelf opkomen. Naast sociale zelfredzaamheid en zelfbewustzijn leerde zij met vele lotgenoten over de rechten van mensen met een handicap, over gender gelijkheid en het nemen van eigen initiatieven. Ook leerde ze over de rechten en plichten van de overheid tegenover mensen met een handicap. Zo vernam ze dat de overheid een verplichtaanname beleid heeft voor gehandicapte medewerkers.

Tijdens de vele bijeenkomsten ontpopte Shopna en haar moeder zich als voorvechters voor gelijke rechten. Ze ronde haar middelbare schoolopleiding af en volgde het hogere beroepsonderwijs. In de late middaguren volgde zij bij de lokale gemeente computerlessen. Na het afronden van haar studie in november 2014 klopte zij bij dezelfde lokale overheid aan en vroeg om een baan op de school. Op deze school was nog geen gehandicapte medewerker en ze wist hen te overtuigen niet alleen dat ze het net zo goed kon als anderen, maar ook dat ze daardoor niet voldeden aan het beleid van de overheid. Shopna werd in december 2014 aangenomen als assistent leerkracht. Ze geeft aan drie klassen per dag les, iedere klas heeft 2 uur school.

Shopna is dol op kinderen en geniet dan ook van haar nieuwe baan. De kinderen respecteren haar voor wie ze is, dat was vroeger wel anders want als kind werd ze veel gepest.

Lees ook het verhaal van Lipi.