Verhaal Mariya

Mariya is 7 jaar, ze woont samen met haar ouders en oudere zus in Golora. Haar vader is boer en verdient in een goed seizoen 6 euro per week. Mariya heeft een verstandelijke beperking en een slechte motoriek vanwege een spastische verlamming.

Maar dat weerhoudt haar niet om vrolijk in het leven te staan en geen uitdaging uit de weg te gaan. Haar ouders stimuleren haar om zoveel mogelijk zelfstandig te doen. Thuis helpt de goedlachse Mariya bij lichte karweitjes in het huishouden. Buiten speelt ze met plezier met buurtgenootjes. Mariya komt graag naar het centrum toe. Ze krijgt net als de andere kinderen een passend aanbod van activiteiten. Specifiek op haar afgestemd en rekening houdend met haar ontwikkelings- en ervaringsniveaus.  De activiteiten zijn gericht op het leren van vaardigheden.

Dankzij fysiotherapie is haar balans verbeterd waardoor ze beter heeft leren lopen. Door het werken met uitdagend ontwikkelingsmateriaal is ze gestimuleerd plaatjes, kleuren en vormen te herkennen. Ook haar oog-hand coördinatie wordt hierdoor geoefend. Haar ouders zijn nauw betrokken bij de activiteiten van het dagcentrum, ze zijn lid van de ouderraad en van de oudergroep bij hun in de gemeente. Ze zijn zeer tevreden over de zorg en activiteiten die in het centrum worden aangeboden.

Lees ook het verhaal van Shumi.

Met 50 euro per maand kunnen kinderen als Mariya zich ook in de toekomst blijven ontwikkelen.

Doneer nu