Verhaal Lipi

Lipi is 30 jaar en lichamelijk gehandicapt. Ze is ongetrouwd en woont nog bij haar ouders. Ruim twintig jaar geleden kreeg ze een koe met kalf van Niketan waarmee ze wat inkomen zou kunnen generen.

Ze ging naar de basisschool en werd lid van de zelfhulpgroep. De jongeren van de zelfhulpgroep hebben een lichte tot middelmatige verstandelijke of lichamelijke handicap. Ze wonen vaak nog thuis en ondervinden vanwege hun handicap vaak problemen bij het vinden van een geschikte opleiding of werkplek. Niketan heeft in de thana Ghior en Daulatpur 20 zelfhulpgroepen gerealiseerd.

Lipi is al vijftien jaar lid van de zelfhulpgroep in Sarasing en vormt voor velen een voorbeeld. In de zelfhulpgroep leerde ze hoe ze voor haar rechten op moest komen en kreeg ze de mogelijkheid om bij BRAC een training te volgen in borduren. Na de basisschool zette ze haar eigen bedrijf op. Ze zorgde voor de koeien, verkocht ze en kocht er weer nieuwe voor terug. De veestapel groeide gestaag. Elke middag werkt ze een paar uur voor de IGA (inkomst generende activiteiten) groep in het nabij gelegen dorp. Samen met andere vrouwen borduurt zij voor fairtrade winkel Aerong. Met de winst van de koeien en de opbrengst van de borduurwerkjes, liet Lipi een winkel bouwen. In deze winkel verkoopt ze levensmiddelen. Haar nieuwste investering was dit jaar een TV en theeservies. Buurtgenoten komen nu ’s avonds bij haar TV kijken en drinken daar graag een kopje thee bij. Lipi heeft met haar doorzettingsvermogen veel respect afgedwongen in haar gemeenschap.

Lees ook het verhaal van Shorif.