Nieuws Wat een jaar!

We kijken met z’n allen terug op een bijzonder jaar, een jaar wat de geschiedenisboeken in gaat en niet snel vergeten zal worden.  Een jaar van angst, verlies van naasten, binnen zitten, eenzaamheid, thuiswerken en vaak ook onverwachte armoede. We kijken uit naar het nieuwe normaal,  terug naar ons oude leventje.

Voor kinderen met een handicap is het leven in angst, eenzaamheid en veel binnen zitten het oude leventje.  Zij verlangen vooral naar een nieuw leven, nieuwe kansen en mogelijkheden.  Hun versoepeling van vooral ongeschreven regels bestaat uit acceptatie, doorbreken van stigmatisering en gelijke kansen.

In de hele wereld zijn families met een kind met een handicap in deze Covid19 pandemie het meest geraakt.  Kinderen met een handicap gingen vóór de pandemie al minder vaak naar school. Maar met schoolsluitingen lopen zij vergeleken met hun leeftijdsgenoten een nog groter risico om achterop te raken en niet meer naar school terug te keren na de pandemie . Ook is er een grotere toename van tekenen van angst bij kinderen met een handicap.  Kinderen geven aan dat ze minder speelden, minder sliepen, meer klusjes deden en meer zorgden voor broers en zussen sinds de COVID-19-pandemie.

Kansen

Gelukkig brengt de reactie op de pandemie ook kansen voor veranderingen in de maatschappij, die de kinderen met een beperking ten goede komen. Iedereen ervaart nu een aantal maanden hoe het is om opgesloten te zitten, en geconfronteerd met sociale isolatie, gebrekkige mobiliteit. Het is nog onduidelijk tot welke aanpassingen dit in de maatschappij zal leiden, maar het nieuwe normaal zal hopelijk ook nieuwe kansen bieden voor kinderen en jongeren met een beperking.

We hopen dat in 2021 onze kinderen kunnen rekenen op meer acceptatie en dat ze gezien worden voor wie ze zijn en niet wat ze hebben. Aan hun wilskracht ligt het niet. Aan die van u ook niet toch?! Alleen samen kunnen we kinderen met een handicap in Bangladesh een mooier leven geven.

Lees meer over onze Covid19 aanpak

Nieuws

29 mei 2024 Ben jij gelukkig?

Geluk is voor iedereen anders, maar het gevoel ontstaat van binnenuit. Vele factoren beïnvloeden je gevoel van geluk.

Lees verder

11 december 2023 Hebben kinderen met een beperking ook rechten?

Kinderen hebben rechten, ze zijn tenslotte ook mensen. Alle mensenrechten gelden ook voor alle kinderen. Het maakt niet…

Lees verder