Nieuws “Trouwen is: als een vrouw gaat huilen omdat ze bij haar familie weg moet”.

Het is één van de opmerkelijke uitspraken tijdens één van de trainingen seksuele voorlichting. De trainingen hebben er toe geleid dat Niketan nu gaat samenwerken met KIT, Rutgers en BRAC.

In Bangladesh is praten over seks en seksualiteit nog steeds een groot taboe.  Verhalen, mythes en fabels over het onderwerp worden van vader op zoon en moeder op dochter over gebracht. Op school worden de lesboekjes of lesbladen door de leerkracht dicht geniet en of verwijderd.  Het enige wat moeders dochters vertellen is dat zoenen slecht is en dat je dat ten alle tijden moet zien te voorkomen. Niet raar dus dat veel vrouwen denken dat ze zwanger raken van een zoen op de mond.

Pionieren

Niketan was in 2017 één van de eerste organisaties in Bangladesh die ging pionieren met het geven van trainingen seksuele voorlichting aan jongeren met een beperking . Eenvoudig was het niet om het taboe te doorbreken en om de vaak vreselijke verhalen aan te horen. Nagenoeg alle meisjes hadden negatieve ervaringen, waren seksueel misbruikt door familieleden, buren of vreemden. Verhalen die gehoord moesten worden. Antoinette bezocht de Nederlandse Ambassade meerdere keren en had intensieve gesprekken over de noodzaak om mensen met een beperking niet uit te sluiten in projecten gericht op seksuele en reproductieve gezondheidszorg.

Samenwerking

Dit heeft er toe geleid dat Niketan nu is toe getreden als adviseur in een onderzoek van ’s werelds grootste NGO BRAC en de Nederlandse overheid op het gebied van seksualiteit en mensen met een beperking in Bangladesh. Ook is Niketan partner geworden in een project van NUFFIC met onder andere het Koninklijk Instituut van de Tropen (KIT) , de Rutgers stichting en twee overheidsdiensten in Bangladesh.

Mensen met een verstandelijke beperking hebben net als iedereen seksuele gevoelens en verlangens en behoefte aan intimiteit. Echter de emotionele en lichamelijke ontwikkeling loopt bij mensen met een verstandelijke beperking niet synchroon. Vaak hebben ze te maken met het lijf, de hormonen en de kracht van een volwassene, maar met de emotionele beleving van een veel jonger persoon. Ze hebben geen toegang tot algemene informatiebronnen zoals boeken, tv en internet en ze begrijpen de informatie die ze opvangen niet goed waardoor ze een vervormd beeld krijgen.

In beide samenwerkingsverbanden hoopt Niketan een bijdrage te kunnen geven om het taboe over seks en seksualiteit en het taboe over het hebben van deze gevoelens bij mensen met een beperking te doorbreken.

Lees meer over ons lesprogramma

Nieuws

4 juni 2024 Jaarverslag 2023

Met heel veel plezier delen we u hierbij de link naar ons jaarverslag. 2023 was het jaar…

Lees verder

22 juli 2024 Ben jij gelukkig?

Geluk is voor iedereen anders, maar het gevoel ontstaat van binnenuit. Vele factoren beïnvloeden je gevoel van geluk.

Lees verder