Nieuws Inclusie in de SRGR-gezondheidszorg

Het “We Care”-project heeft een bijdrage geleverd aan het versterken van een meer inclusieve SRGR-gezondheidszorg in Bangladesh. Ook kwetsbare jongeren, mensen met een beperking en jongeren uit minderheidsgroeperingen kunnen nu met hun vragen terecht bij SRGR-gezondheidszorg. De kwaliteit van SRGR-diensten is hierdoor verbeterd, zowel binnen de lokale overheid als in dorpen en op scholen.

Sinds de start van het project in 2019 werkte het We Care-project aan het verbeteren van informatie over Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR) en inclusieve gezondheidszorg. Om dit te bereiken heeft het We Care-team verschillende curricula ontworpen met bijbehorende tools, zoals animatiefilmpjes, oefenbladen en pictogrammen.

 

Er zijn trainingen gegeven om gezondheidsprofessionals, supervisors en SRGR-trainers te trainen in lesmethoden, curriculumontwikkeling en inclusiviteit. De instituten voor technisch en beroepsonderwijs hebben nu verbeterde curricula, en circa 460 gezondheidsfunctionarissen zorgen voor verbeterd toezicht op en ondersteuning voor SRGR-diensten. De Family Welfare Visitors (FWV’s) en Family Welfare Assistants (FWA’s) worden nu getraind met de nieuwe curricula. 20 Sub-Assistant Community Medical Officers (SACMO’s) geven momenteel interactieve trainingen.

Het project heeft niet alleen gevolgen gehad voor individuele mensen , maar ook voor organisaties, onderwijsinstellingen en nationale instellingen. Door het geven van trainingen, curricula te evalueren en kennis te verspreiden, hebben mensen in Bangladesh betere toegang tot SRG-faciliteiten gekregen. Het project is inmiddels succesvol afgerond en het trainingsmateriaal is geïntegreerd in het Bengaalse overheidssysteem. Bangladesh ontwikkelt langzaam maar zeker een SRG-gezondheidszorg die inclusiever en meer respectvol is.

Een leerzaam proces

Voor Niketan was het leerzaam om in een consortium te zitten met KIT, Rutgers en overheidsinstellingen van Bangladesh. Met onze specifieke deskundigheid zorgden we ervoor dat de behoeften van mensen met een handicap consequent werden meegenomen in de ontwikkeling van curricula tot en met het daadwerkelijk geven van trainingen aan de doelgroepen. We zijn er trots op een klein onderdeel van dit consortium te zijn geweest en dat onze inspanningen de SRGR-gezondheidszorg in Bangladesh inclusiever zal maken.

Het We Care-project was een NUFFIC-project en werd uitgevoerd door een consortium bestaande uit KIT, Rutgers, RedOrange, Niketan, NIPORT en DGFP in Bangladesh.

Nieuws

27 april 2024 Ben jij gelukkig?

Geluk is voor iedereen anders, maar het gevoel ontstaat van binnenuit. Vele factoren beïnvloeden je gevoel van geluk.

Lees verder

11 december 2023 Hebben kinderen met een beperking ook rechten?

Kinderen hebben rechten, ze zijn tenslotte ook mensen. Alle mensenrechten gelden ook voor alle kinderen. Het maakt niet…

Lees verder