Nieuws‘Ik dacht dat jongens ook ongesteld werden’!

Alpona is 13 jaar, ze woont in een kleine nederzetting in thana Daulatpur. Alpona heeft een lichamelijke beperking en een leerachterstand. De eerste keer dat ze ongesteld werd schrok ze zich rot, ze dacht dat ze een ernstige ziekte had en dood zou gaan.

Naar haar moeder stappen durfde ze in eerste instantie niet, maar toen haar moeder bloedvlekken opmerkte in Alpona haar kleren vertelde ze over haar enge ziekte. Haar moeder vertelde dat het betekende dat ze klaar was om te trouwen. In een training seksuele voorlichting die Alpona van Niketan kreeg hoorde ze meer over het bloedverlies. Het was geen ziekte, het heette menstruatie, het betekende dat ze volwassen werd en dat haar lichaam zich klaar maakte om later kinderen te kunnen krijgen. Net als al haar vriendinnen dacht ze dat jongens dan ook deze maandelijkse problemen wel zou hebben.

De buurman van Alpona verkrachte haar tot drie keer toe, het zou onderdeel zijn van het proces naar volwassenheid had hij haar gezegd. Het was goed, zo zei hij, maar ze mocht er niemand iets over zeggen. Maar het voelde niet goed, het deed pijn. In de training seksuele voorlichting durfde ze er over te praten en haar vermoedens klopte, het was niet oké. Samen met een vertrouwenspersoon heeft ze haar verhaal aan haar ouders verteld.

In een door  ShareNet Bangladesh georganiseerde knowledge fair over Seksuele en Reproductieve Gezondheidszorg vertelde Niketan oprichtster Antoinette Termoshuizen als Keynote speaker het verhaal van Alpona en de door haar ontwikkelde lesmethode.

In haar presentatie sprak zij ook over het recht om zelfstandig beslissingen te nemen en de specifieke uitdagingen. Doordat jongeren met een handicap minder toegang tot informatiebronnen hebben zoals boeken, tv en internet en informatie die ze via deze kanalen opvangen niet goed begrijpen kunnen ze een vervormd beeld krijgen, die kan leiden tot ernstige seksuele grensoverschrijdend gedrag. Ook hun vaak niet synchroon lopende ontwikkeling kan tot gevolg hebben dat de fysieke mogelijkheden groter worden, terwijl het begrip, het gevoel en de relaties niet meegroeien. Mensen met een verstandelijke beperking zijn kwetsbaar, hebben vaker seksueel geweld meegemaakt dan mensen zonder beperking.

Antoinette noemde het lesgeven aan jongeren met een verstandelijke beperking als dansen op een koord. Het is van belang om tijdens en na een training continue te monitoren en te evalueren of de jongeren de lessen begrepen hebben en er geen misinterpretaties ontstaan zijn.

Download hier de Presentatie ShareNet knowledge fair. 

Seminar

Nieuws

13 december 2018 Jan Jaap van de Wal feliciteert Niketan

Cabaretier Jan Jaap van de Wal bezocht enige jaren geleden Bangladesh en had een ontmoeting met de directeur…

Lees verder

7 december 2018 Je kunt het verschil maken!

In de westerse wereld willen we allemaal wel ‘het verschil’ maken. We willen uniek zijn, een statement maken,…

Lees verder