NieuwsHoe gaat het in Bangladesh?

De oorlog in Oekraïne treft de wereldhandel van belangrijke voedingsmiddelen zoals tarwe en plantaardige oliën. Ook Bangladesh wordt hierdoor zwaar getroffen.  En alhoewel Bangladesh één van de hardst groeiende economieën ter wereld is en onlangs  een middeninkomens land is geworden, neemt de kloof tussen arm en rijk alleen maar toe.

De vele armen en kwetsbaren zien de voedsel en transport prijzen stijgen, en kunnen die niet betalen. Hun oogsten mislukken  door  lange periodes van droogte of juist extreme regenval. Want Bangladesh wordt niet alleen door de oorlog maar ook door de klimaatproblemen (zeespiegelstijging, cyclonen, overstromingen) geconfronteerd met toenemende voedselonzekerheid.

De toenemende ongelijkheid en daarbij behorende armoede baart Niketan zorgen. Internationale organisaties stoppen hun steun vanwege de status van een middeninkomens land. Maar de echte kwetsbaren plukken daar de vruchten niet van. Zij blijven afhankelijk van ‘liefdadigheid’.  De regering van Bangladesh heeft sociale vangnetprogramma’s en werkgelegenheidsprogramma’s en stelt land beschikbaar voor zeer arme gezinnen die dringend hulp nodig hebben. Het stelt gezinnen in staat zichzelf uit de armoede te tillen. De medewerkers van DRRA/Niketan inventariseren samen met de lokale overheden in het project werkgebied hoeveel gezinnen steun nodig hebben. Zij zijn aanwezig bij de begrotingsbesprekingen van de lokale overheid.  Ze helpen gezinnen om toegang te krijgen tot deze voorzieningen, waarvan zij anders niet op de hoogte zouden zijn geweest.

Niketan hoopt de samenwerking met lokale overheden in het project werkgebied verder uit te breiden om daarmee nog meer gezinnen in het sociale vangnetprogramma te krijgen. Echter, er moet wellicht wanneer de oorlog aanhoudt ook weer extra geld geworven worden om de gezinnen in Bangladesh voldoende te kunnen blijven ondersteunen.

Lees ook het nieuwsbericht over het We Care project.

Nieuws

12 december 2022 De zon schijnt weer in onze school in Dhaka

In eerdere nieuwsbrieven vertelden wij u over de tegenslagen die we in onze school in Dhaka hadden.

Lees verder

12 december 2022 Familieleven in Bangladesh en de rol van vaders

Ik kom nu al bijna 30 jaar in Bangladesh en blijf mij verbazen over het familieleven in dit…

Lees verder