NieuwsExpositie Anton Verhoeven

Een hommage aan leven en werk van Anton Verhoeven, zo mag een expositie worden gezien in het Oude Kerkje in Middelbeers. De tentoonstelling laat circa tachtig schilderijen en tekeningen zien van de Brabantse schilder die op 28 mei op 73-jarige leeftijd overleed. Zij zijn te zien tijdens de eerste twee weekenden van oktober.

Anton Verhoeven was een beeldend kunstenaar in hart en nieren. Zijn leven bestond uit schilderen, filosoferen en schrijven. Hij streefde geen bekendheid na, maar heeft wel een prachtig oeuvre nagelaten.

Verhoevens werk kenmerkt zich door perfectie, diversiteit en ambachtelijkheid. Op de expositie is werk verzameld uit de verschillende periodes die Verhoeven als schilder doormaakte. Een belangrijke plaats is ingeruimd voor de landschapschilderijen in olieverf, gemaakt in New Mexico, Spanje, Portugal en in de omgeving van Nederweert.

Al deze kunstwerken zijn realistisch, met een uiterste precisie en vakmanschap uitgevoerd. De woestijnen komen tot leven, de wolkenluchten accentueren de ruimte, het licht voert de toeschouwer mee in het landschap. Landschappen die hij schilderde in Brabant en Noord-Limburg tonen een meer vertrouwde omgeving die tegelijk intimiteit en ruimte ademt.

Anton Verhoeven

Gesloten deuren

In een volgende periode van zijn leven gaat Verhoeven vrijer en expressiever werken, zoals te zien is in de serie van deuren in acrylverf: oude, doorleefde deuren uit Portugal, deuren die alle dicht zijn. In de periode daarna gooit hij in figuurlijke zin die deuren open. Hij schildert dan wervelende dansparen met grove streken en Griekse goden die ons van achter sluiers aankijken.

Uiteindelijk gaat Anton Verhoeven, die begin jaren zeventig aan de Jan van Eijck Academie in Maastricht studeerde, geheel abstract werken: imaginaire vormen die tegelijk twee- en driedimensionaal lijken, geometrische figuren die worden herhaald en vervormd in sterke, springende kleurstellingen.

In de laatste jaren van zijn leven werkt Verhoeven digitaal. Zo maakt hij, uitgaande van bestaande schilderijen of foto’s van Amerikaanse presidenten, een eigen portret van deze beroemde personen. Ook creëerde hij een serie digitale portretten met als basis zogeheten ‘mug shots’: foto’s van Australische delinquenten uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Hierbij accentueert hij heel subtiel een bepaald gezichtskenmerk of karaktertrek, waardoor de mens achter de tekening tot leven komt. Beide series digitale tekeningen worden in slide shows getoond.

Serene ruimte

De familie Verhoeven wil het werk van hun broer en oom laten zien in de serene ruimte van het Oude Kerkje waarin het optimaal tot zijn recht kan komen.

Anton Verhoeven wil dat de opbrengst van zijn werk geschonken wordt aan stichting Niketan die onderwijs en ontwikkeling van kansarme kinderen wil bevorderen.

Expositie Anton Verhoeven op 2-3 oktober en 9-10 oktober 2021 in het Oude Kerkje Middelbeers. Er worden ongeveer tachtig schilderijen en tekeningen tentoon gesteld. De kunstwerken zijn na de expositie te koop.

Voor meer informatie en openingstijden zie : www.oudekerkje.nl

Nieuws

28 mei 2022 Hoe zorg aan huis (sociale) armoede bestrijdt

Onze veranda schooltjes lijken een oplossing te zijn voor het duurzaam verankeren van zorg en onderwijs in…

Lees verder

28 mei 2022 In dierbare herinnering: Rabeya Neela

Op 9 maart is geheel onverwachts Rabeya Neela, onze master trainer en directeur van de Amar Joti School …

Lees verder