NieuwsEven kennismaken : Els Heijnen-Maathuis

Mijn naam is Els Heijnen-Maathuis en ik ben het nieuwste Niketan bestuurslid. Ik heb meer dan 30 jaar in verschillende ontwikkelingslanden gewerkt als onderwijs adviseur.

Mijn 4 kinderen zijn geboren en opgegroeid in Afrika en Azië. Dat was niet altijd gemakkelijk want we woonden daar ook ten tijden van oorlog (in Sri Lanka), aardbevingen (in Nepal) en langdurig gebrek aan water en elektriciteit (in Kameroen). Maar we hadden het goed als gezin samen. De plaatselijke bevolking had het veel moeilijker, dus we hielpen anderen niet op te geven zo veel we konden.

Onze tweede zoon heeft autisme, maar is ook slim. Dat heeft, toen hij naar school ging, nogal eens tot problemen geleid, zowel met medeleerlingen als met leerkrachten. Dat hij anders was, werd niet geaccepteerd, laat staan geapprecieerd. Maar hij zette door en dus wij ook.

Werkervaring

Mijn werk voor internationale organisaties als Save the Children en UNICEF was vaak uitdagend, want in landen als Oeganda of Bangladesh hebben opleidingsinstituten voor leerkrachten en scholen weinig geld of leermaterialen, en vaak overvolle klassen. Dan moet je als adviseur creatief zijn en mensen aan kennis, strategieën en materialen helpen die weinig kosten en goed passen in de culturele omgeving waarvoor ze bestemd zijn. Opgeven is geen optie en vooral door samen te werken met lokale collega’s in die landen leer je van elkaar en zet je door.

Ik heb programma’s gemaakt voor leraren in het basis- en speciaal onderwijs en pedagogische seminars ontwikkeld en geleid. Ik heb veel scholen en klassen bezocht en geobserveerd om reguliere leerkrachten te helpen inclusief onderwijs in praktijk te brengen – ook voor kinderen die het leren in school zoals het nu georganiseerd is, moeilijk vinden en dus meer of een ander soort ondersteuning behoeven. En ik heb voor ministeries en internationale organisaties onderwijs projecten geëvalueerd. Ik heb ontzettend veel geleerd van het werken met zeer verschillende mensen in al die landen. Het heeft mij gemaakt wie ik ben.

En……. ik hoop mijn ervaringen nu nuttig te kunnen maken door een actief bestuurslid van Niketan te worden.

Nieuws

23 november 2021 NIKETAN wint de Impact Challenge Award 2021

De Impact Challenge heeft als doel de maatschappelijke impact van de Goede Doelen sector te vergroten. Erkende Goede…

Lees verder

4 december 2021 We staan in de finale van de Impact Challenge Award!

Niketan is één van de finalisten van de Impact Challenge Award met ons project ‘alternatieve hulp in de…

Lees verder