Verhaal Runa

Een nieuw pad door een drassige slum brengt ons naar een voormalige vuilstortplaats. In een kleine community ontmoeten we de 16 jarige Runa. Samen met haar ouders, haar twee jongere zussen en hun echtgenotes wonen ze in een kamer van 4×4 meter.

De kamer telt een enkele kast en wat dekens die als bed functioneren. Haar moeder verteld dat ze bang was dat haar mooie dochters verkracht zouden worden en dat ze daarom zich genoodzaakt voelde om de beide meisjes op hun 12de uit te huwelijken. De oudste is nu 15 jaar en heeft een dochter van 1,5 jaar. De tweede dochter werd door haar schoonmoeder mishandeld en heeft een scheiding aangevraagd. Runa is spastisch, haar spieren leven een eigen leven en daardoor kan ze moeilijk lopen, werken en praten. Wanneer ze niet naar school kan, zit ze thuis en kijkt ze TV.  Haar moeder ziet de toekomst somber in. Runa wordt regelmatig lastig gevallen door buren (mannen), uitgejouwd door kinderen en voor gek verklaard door haar zwagers. Ze is niet welkom bij de familie van haar zwagers en haar zus verwijt haar haar stukgelopen huwelijk.

Runa wil leren, ze heeft met veel plezier de sociale vaardigheid en werkhouding training gevolgd. Ze heeft de lessen reproductieve gezondheidszorg en seksuele voorlichting afgerond en is nu binnen de school werkzaam als assistent leerkracht. Runa wil het komende jaar nog graag de training ‘omgaan met geld’ volgen.

 

Lees ook het verhaal van Beauty.

Helpt u Runa verder te leren? Met 27 euro per maand kunnen wij haar trainingen naar volledige zelfstandigheid geven.

Doneer nu