Verhaal Chaity

Chaity is een ondeugend meisje van 8 jaar. Haar eerste levensjaar verliep vol problemen. Zo heeft ze longontsteking en hoge koorts gehad, waarbij er gevreesd werd voor haar leven. Ook kreeg ze in haar eerste levensjaar epilepsie.

Toen ze drie jaar was bracht haar moeder haar naar het dagcentrum in Ghior. Ze kon toen nog niet lopen, zelfstandig eten en praten. Ook had ze veel last van haar epilepsie. Chaity kreeg vanuit het centrum medicijnen voor haar epilepsie en daardoor ging ze snel vooruit. Ze leerde lopen, zichzelf aankleden, wassen en zelfstandig eten. Ze was veelal verdiept in haar eigen wereld, het lukte de begeleiders niet om haar bij de activiteiten te betrekken of om een lach op haar gezicht te krijgen. Tot op een dag Nushrat bij haar in de groep kwam. Er was meteen een klik met het nieuwe meisje en Chaity begon voorzichtig met lichaamstaal te communiceren.

Het bleek dat ze naast het syndroom van Down ook een auditieve handicap had. Door haar een gebarende omgeving aan te bieden raakte ze betrokken bij de activiteiten en opende haar wereld. Het rustige terug getrokken meisje wat ze lange tijd was, werd een ondeugende jonge hond, vol kattenkwaad. Samen met haar moeder leert ze gebaren door middel van diverse thema’s, haar woordenschat groeit en de communicatie komt langzaam op gang.

 

Lees ook het verhaal van Jannati.

Helpt u Chaity naar school? Met 33 euro per maand kan zij zich ook in de toekomst blijven ontwikkelen.

Doneer nu