Nieuws The right to decide

In het VN verdrag voor mensen met een handicap staat dat zij net als anderen mogen meedoen in de samenleving. Echter zo eenvoudig is dat niet. In Bangladesh zijn nauwelijks scholen of banen voor mensen met een handicap. Ze worden vaak betutteld,  als niet volwaardige burgers beschouwd.  Beslissingen worden voor hun en niet met hun genomen.

Volgens het VN verdrag mogen zij net als ieder ander zelf keuzes maken en een eigen toekomst uitstippelen. Niketan gaat jongeren met een handicap hierin begeleiden. The Right to Decide is een trainingstraject waarin jongeren diverse vaardigheden leren. Naast sociale vaardigheden, werkhouding en persoonlijke hygiëne, leren ze zichzelf beter te begrijpen. Ze leren over relaties, reproductieve gezondheid en geldzaken.

Naast de praktische trainingen voor de jongeren, worden ook de trainers / zorgverleners getraind. Zij moeten in plaats van een bepalende rol een meer ondersteunende rol gaan spelen. Dat betekend leren luisteren naar de boodschap achter een vraag / verhaal en het creëren van kansen en mogelijkheden. In samenwerking met diverse andere organisaties gaat Niketan de komende 4 jaar deze nieuwe uitdaging aan.

Nieuws

25 april 2024 Ben jij gelukkig?

Geluk is voor iedereen anders, maar het gevoel ontstaat van binnenuit. Vele factoren beïnvloeden je gevoel van geluk.

Lees verder

11 december 2023 Hebben kinderen met een beperking ook rechten?

Kinderen hebben rechten, ze zijn tenslotte ook mensen. Alle mensenrechten gelden ook voor alle kinderen. Het maakt niet…

Lees verder