Nieuws Klein gebaar, groot effect.

Hobbelend over een kapotte weg gebruikmakend van lokaal transport kom ik na ruim een uur reizen in Daulatpur aan. Hier zie je nog geen auto’s, maar allerlei soorten riksja’s en paard en wagens. Slechts een enkele bus rijdt naar deze afgelegen gemeente. Niketan en partner DRRA zijn sinds 2013 de enige organisaties actief in deze plattelands gemeenschap.

In november 2016 organiseerde het ‘We Can’ mantelzorg project een bewustwordingscampagne met als ere- gast parlementslid en ex- prof cricket speler Naimur Rahman. De gemeente was zeer vereerd met dit hoge bezoek. Onder de indruk van het persoonlijke leed van vele kinderen en hun families doneerde Naimur Rahman 500 euro voor het aanschaffen van 8 naaimachines. Met deze donatie hoopte hij gezinnen meer welvaart te kunnen geven. De lokale overheid kon toen natuurlijk niet achterblijven en zegde hun steun toe.  Zij stelde een ruimte beschikbaar,  een trainer en de materialen.  Twintig moeders van een gehandicapt kind volgde 3 maanden lang drie dagen in de week naailessen. In maart dit jaar ronde ze de opleiding af en kregen ze een door de overheid erkend diploma. Om nog meer moeders te kunnen helpen hebben drie gecertificeerde vrouwen zich als vrijwilliger aangeboden om het vak te leren aan nog eens 18 moeders van een gehandicapt kind.

Door het succes van de media campagne en de training werd programma coördinator Dalima op alle lokale overheidsbijeenkomsten een graag geziene gast. Zij kreeg het voor elkaar dat 40% van het lokale budget besteed gaat worden aan inclusie van personen met een handicap. Zo stelde de lokale overheid grond beschikbaar op de lokale markt, zodat de gecertificeerde moeders een eigen winkel kunnen beginnen, die na verwachting in het derde kwartaal van dit jaar open gaat. Twee hulpbehoevende families kregen grond en bouwmateriaal om een huisje te realiseren. Alle overheidsgebouwen en scholen zullen in de komende jaren voorzien worden van rolstoel vriendelijke ingangen. Zo heeft een relatief kleine donatie van een ex-prof cricketspeler heel wat levens van gezinnen met een gehandicapt kind veranderd. Wij kunnen alleen maar trots zijn op ons team en op onze moeders die hier de echte ‘changemakers’ zijn.

Antoinette Termoshuizen

Nieuws

29 mei 2024 Ben jij gelukkig?

Geluk is voor iedereen anders, maar het gevoel ontstaat van binnenuit. Vele factoren beïnvloeden je gevoel van geluk.

Lees verder

11 december 2023 Hebben kinderen met een beperking ook rechten?

Kinderen hebben rechten, ze zijn tenslotte ook mensen. Alle mensenrechten gelden ook voor alle kinderen. Het maakt niet…

Lees verder