Nieuws Everybody Matters (SRHR publicatie)

Op 23 november ontving speciale VN rapporteur Ms. Catalina Devandas Aguilar, het boek ‘Everybody Matters’ – over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van mensen met een handicap in ontwikkelingslanden.

Dit gebeurde in het kader van de gelijknamige bijeenkomst voor beleidsmakers en ontwikkelingsorganisaties. Catalina schreef het voorwoord van het boek en presenteerde haar eigen recente onderzoek naar de wereldwijde stand van zaken rond seksuele en reproductieve gezondheidsrechten van mensen met een handicap. Die situatie is ernstig: niet alleen lopen zij verhoogd risico op misbruik, ook hebben zij veel minder toegang tot relevante informatie en klinieken.

Wanneer wordt gesproken over seksuele en reproductieve gezondheid voor mensen met een handicap, dan gaat het vaak over geweld en misbruik, maar zelden over toegankelijke gezondheidszorg op seksueel gebied. Deze praktische zaken komen aan bod in het boek.

Het boek is tot stand gekomen op initiatief van DCDD (Dutch Coalition on Disability and Development) in samenwerking met Share-Net. Niketan heeft één van de goede voorbeelden in het boek geschreven. Niketan probeert al een aantal jaar het onderwerp in Bangladesh onder de aandacht te brengen. In 2016-2017 gaven wij diverse trainingen aan het personeel en in 2017 zijn ook de lessen ‘It’s my body’ aan jongeren met een beperking begonnen.

Lees ons verhaal en de andere verhalen in de online publicatie.

Nieuws

24 april 2024 Ben jij gelukkig?

Geluk is voor iedereen anders, maar het gevoel ontstaat van binnenuit. Vele factoren beïnvloeden je gevoel van geluk.

Lees verder

11 december 2023 Hebben kinderen met een beperking ook rechten?

Kinderen hebben rechten, ze zijn tenslotte ook mensen. Alle mensenrechten gelden ook voor alle kinderen. Het maakt niet…

Lees verder