Nieuws Evaluatie CBR-programma

Met bijna tien jaar ervaring in het implementeren van Community Based Rehabilitation (CBR), hebben DRRA en Niketan, Huib Cornielje en Esmot Zarin gevraagd een evaluatie uit te voeren.

Hun algemene conclusie is dat het mantelzorg / CBR-programma wordt beheerd door een enthousiast team dat werkzaam is in Ghior en Doulatpur. Uit de evaluatie blijkt een groot aantal positieve ontwikkelingen die van invloed zijn op de effectiviteit van het programma.

De verandascholen zijn een begrip en floreren door het hoge niveau van participatie van de gemeenschap. In het algemeen zijn personeel, ouders en gemeenschappen zeer positief over de verandascholen. Het is een robuust model dat zijn kracht vindt in de actieve deelname van dorpsbewoners die positief reageerden om hun huizen en veranda’s beschikbaar te stellen.  Deze verandascholen zijn een plek voor kinderen met een handicap om zich te vermaken; plezier te hebben; om vrienden te maken en te leren en te ontwikkelen. In de verandascholen wordt ook therapie gegeven door gemotiveerde fysiotherapeuten“.

CBR-programma

Doeltreffendheid en duurzaamheid

De evaluatoren hebben echter ook enkele zorgen over de duurzaamheid van ons CBR-programma. Wat de doeltreffendheid betreft, komen zij tot de volgende conclusies:

  • Het programma is zeer relevant voor de begunstigden, d.w.z. kinderen en jongeren met een handicap, hun (groot)ouders en hun families in het algemeen.
  • Het programma is van goede kwaliteit. De toegang tot kwalitatieve goede hulpmiddelen heeft echter meer aandacht nodig.
  • Het programma loopt tot het moment dat kinderen/jongeren volwassen worden. Bovendien vrezen hun verzorgers – vaak grootouders omdat de eigen ouders hun kinderen aan hun zorg hebben toevertrouwd – voor de toekomst van hun kinderen als ze niet in staat zijn om voor hen te zorgen.

Wat betreft de duurzaamheid komen de evaluatoren tot de volgende conclusies:

  • Er is een sterk en levendig netwerk van partners, zowel publiek als privaat.
  • Het DRRA CBR-programma in Manikgonj is sterk afhankelijk van Niketan (financiering).
  • De bijdrage van de lokale overheid bedraagt ​​max. 10% van alle investeringen en beslaat volgens het managementteam in tegemoetkomende kosten voor kinderen met een handicap in Manikgonj en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.
  • Om het CBR-programma voort te zetten en (financieel) duurzaam te maken, zou het moeten deel gaan uitmaken van bestaande openbare diensten.

Lees de volledige evaluatie als u meer wilt weten over hun bevindingen en aanbevelingen.

Niketan wil de komende jaren aan de slag gaan met de bevindingen en aanbevelingen van Huib en Esmot. We danken alle organisaties die de afgelopen jaren het project hebben gesteund en hopen dat we ook in de komende jaren op hun steun te mogen rekenen.   In het bijzonder bedanken we de Ineke Feitz stichting die deze evaluatie mede mogelijk gemaakt heeft.

Nieuws

11 december 2023 Hebben kinderen met een beperking ook rechten?

Kinderen hebben rechten, ze zijn tenslotte ook mensen. Alle mensenrechten gelden ook voor alle kinderen. Het maakt niet…

Lees verder

25 september 2023 Kennisdelen via een kennisplatform

Een belangrijke doelstelling voor Niketan is het delen van kennis en kunde. De afgelopen 25 jaar hebben we…

Lees verder