Nieuws Een crisis boven op een pandemie

De afgelopen maand is de situatie in India volop in het nieuws geweest. Een Indische variant van het Covid19 virus maakte veel slachtoffers. Het was een kwestie van tijd dat de gemuteerde virus grip zou krijgen in Bangladesh.

Die kans kreeg hij toen iedereen ondanks de lockdown vanwege het Suikerfeest naar huis reisde om hun dierbare familie te ontmoeten.  De cijfers lopen nu op en de verwachting is dat er eind deze maand  duizenden slachtoffers vallen. De vaccins uit China komen voor velen te laat, maar wordt hopelijk ook in Bangladesh de weg uit deze aanhoudende pandemie.

Zwarte Schimmel

De zwarte schimmel (“Mucormytose”) die in Indische ziekenhuizen de toch al zwakke Covid patiënten verder verzwakt en voor nog ernstiger complicaties zorgt heeft ook zijn weg naar Bangladesh gevonden.  Er heerst een grote angst om ziek te worden , voor ziekenhuisopname en voor nieuwe zeer strenge maatregelen.  In Bangladesh is het merendeel van de bevolking niet verzekerd, de kosten voor ziekenhuisopname kunnen vaak alleen betaald worden door de verkoop van land of huis, en laat de overige familieleden soms als bedelaars achter.  Als het geld op is wordt de patiënt uit het ziekenhuis gehaald, of die nu wel of niet beter is verklaard. Het systeem zorgt er voor dat ze slachtoffer worden van uitbuiting en corrupte leen constructies en zo in een cirkel van armoede terecht komen waar ze niet eenvoudig uitraken.

Klimaatveranderingen

Boven op de Corona komen de klimaatveranderingen  die steeds heftigere regenbuien brengen en  de moesson eerder doet beginnen.  Vooral de steden kunnen het wassende water niet aan, riolen lopen over, straten en huizen staan onder en het gebrek aan drinkwater brengt ziektes mee als dysenterie.  Op het platte land verwoest het de oogst en zorgt het vele water voor erosie. Het is voor velen van ons de ver van mijn bed show, we hebben tenslotte genoeg aan onze eigen misère.  Maar voor Niketan zijn het verhalen die ons dagelijks bereiken en ons raken.  Onze project coördinator in Dhaka heeft het afgelopen jaar 12 familieleden aan Covid19 verloren, hun jonge kinderen zijn wezen geworden, zonder eigen land of huis.

We kunnen nog niet naar Bangladesh afreizen om onze collega’s, onze kinderen en hun ouders een arm om hun schouders te slaan.  Om er echt voor ze te zijn. We kunnen ze alleen een hart onder de riem steken door naar ze te luisteren en op afstand te steunen.

Helpt u een gezin in Bangladesh?

U kunt ons hiermee helpen door een armbandje te kopen voor 6,50 euro (inclusief verzendkosten), hiermee kunnen we werkgelegenheid creëren voor jongeren met een beperking en zo hun en hun familieleden helpen.

Lees meer over onze armbandjes.

armbandje

Nieuws

4 juni 2024 Jaarverslag 2023

Met heel veel plezier delen we u hierbij de link naar ons jaarverslag. 2023 was het jaar…

Lees verder

18 juni 2024 Ben jij gelukkig?

Geluk is voor iedereen anders, maar het gevoel ontstaat van binnenuit. Vele factoren beïnvloeden je gevoel van geluk.

Lees verder