Nieuws Een studie naar risicofactoren meningitis

Voor onze minor International Health and Development, die wij (Janine van der Meij, Derek Mersch en Stefanie Strasters) volgden aan de Hogeschool van Leiden in Nederland voor de opleiding Verpleegkunde, zijn wij naar Bangladesh geweest om een onderzoek te doen voor Niketan.

Het onderzoek dat wij hebben uitgevoerd ging over de verschillen in risico factoren van meningitis in Daulatpur in vergelijking met Ghior en Shivalaya. Na een iets wat lastige start zijn wij nu erg blij dat wij uiteindelijk een mooi onderzoek hebben kunnen neerzetten. Voor het onderzoek hebben wij interviews afgenomen bij families, artsen en medewerkers van Niketan. Tijdens het interviewen was er een tolk aanwezig om ons te helpen. Wij zijn bij verschillende families en ziekenhuizen op bezoek geweest om te interviewen. Dit was erg leuk, om zo nog wat meer van Bangladesh mee te krijgen.

Toen wij klaar waren met het afnemen van alle interviews, hebben wij langen dagen doorgebracht op de veranda bij de zorgboerderij. Nu klinkt dit ernstiger dan dat het was. Wij hebben ons hier prima vermaakt met het mooie uitzicht dat wij hadden en de lekkere temperatuur. Na het analyseren van de interviews zijn wij uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat er zeker verschillen zijn in risico factoren in het oplopen van meningitis in Daulatpur in vergelijking met Ghior en Shivalaya. De risico factoren lagen vooral op het gebied van kennis over meningitis, hygiëne, economische status, milieuomstandigheden en gezondheidszorg.

Tijdens ons verblijf in Bangladesh verbleven wij op Afroza’s place van Niketan. Hier hebben de mensen om ons heen het erg naar ons zin gemaakt. Het was prachtig om te zien hoe de gehandicapten jongens samen met de gastvrouwen, boer, boerin en hun zoon een familie vormde. Het was ook erg leuk om mee te maken dat zij ons ook betrokken bij deze familie. Al snel merkten wij dat dit niet de enige lieve mensen in Bangladesh waren. Wanneer wij op straat liepen kregen wij veel aandacht door onze blanke huid en blonde haren en was iedereen in staat om ons te helpen. Natuurlijk was het in het begin een beetje wennen aan iedereen die ons aansprak en alle foto’s die van ons werden gemaakt, maar uiteindelijk was het allemaal goed bedoeld. Tevens bleven wij ons wel verbazen over het feit dat waar je ook kwam in Bangladesh, overal was het hetzelfde. Wij hebben verschillende plekken bezocht in Bangladesh maar toch zagen wij overal dezelfde golfplaten huisjes, dezelfde supermarkt kraampjes en het vele afval op straat. Het was soms ook erg verdrietig om te zien hoeveel armoede wij nog tegen kwamen hier. Gelukkig hebben wij wel wat kunnen betekenen voor een aantal families. Met een donatie actie die wij aan het einde van onze reis nog hebben kunnen opzetten, hebben wij verschillende families blij kunnen maken met medicijnen en sta-tafels.

Al met al was het een super ervaring. Wij zullen deze reis nooit meer vergeten met alle leuke en minder leuke dingen die wij gezien en gedaan hebben. Als laatste willen wij Niketan natuurlijk heel erg bedanken voor het mogelijk maken van het onderzoek en de super gave tijd in Bangladesh!

Nieuws

25 april 2024 Ben jij gelukkig?

Geluk is voor iedereen anders, maar het gevoel ontstaat van binnenuit. Vele factoren beïnvloeden je gevoel van geluk.

Lees verder

11 december 2023 Hebben kinderen met een beperking ook rechten?

Kinderen hebben rechten, ze zijn tenslotte ook mensen. Alle mensenrechten gelden ook voor alle kinderen. Het maakt niet…

Lees verder